Electro Razpam SRL este o societate comerciala cu capital integral privat, romanesc care a dezvoltat de la zero un proiect constand intr-o microhidrocentrala pe Raul Cavnic, judetul Maramures, constructia efectiva a amenajarii derulandu-se pe parcursul anului 2013.

Amenajarea hidroenergetica are o putere instalata de 2.8 MWh, conducta de otel cu diametrul de 1200 mm si o lungime de aproximativ 7000 metri.

Dupa punerea in functiune , inca de la inceputul perioadei de exploatare s-a constatat ca din cauza specificului apei de pe raul Cavnic, apa torentiala, viteza acesteia dar si aluviunile antrenate in curgerea sa impiedicau amenajarea sa capteze suficienta apa incat sa poata functiona la puterea instalata de 2.8 MWh. 

De-a lungul timpului s-au analizat diverse variante si solutii tehnice de imbunatatire a productiei insa nici una nu ar fi garantat rezultatele dorite asa cum o face solutia aleasa in jurul anului 2017. Solutia consta in marirea capacitatii intregii captari de apa, bazine de acumulare si linistire a apei mult mai mari decat cele initiale, o serie de gratare si stavile actionate automatizat , cu curatare mecanizata.

Intre timp, am aflat despre oportunitatea finantarii acestei investitii de catre Innovation Norway, renumiti pentru finantarile din domeniul energiilor regenerabile si a protejarii mediului, asa ca am aplicat cu succes la apelul ‘Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile’

Astfel, datorita sprijinului financiar primit de la Innovation Norway, societatea noastra a putut demara lucrarile la investitie , obtinand astfel premisele obtinerii unei cantitati de energie regenerabila suplimentara produsa prin exploatarea instalatiilor de productie la capacitatea lor instalata initiala. Surplusul de energie ce se estimeaza a fi obtinut va contribui la reducerea emisiilor de CO2 , la protejatea mediului inconjurator, va creste cantitatea de energie regenerabila livrata in reteaua nationala, aducand beneficii atat la nivel national cat si local.

Dorim sa multumim pe aceasta cale EEA Innovation Norway pentru contributia sa la realizarea acestui proiect , oferindu-ne atat noua cat si comunitatii noastre oportunitatea excelenta de a ne creste capacitatea de productie de energie regenerabila, valorificand responsabil potentialul unor resurse ce nu puteau fi exploatate la capacitatile pentru care s-a realizat investitia de la bun inceput. De asemenea, importanta realizarii acestei investitii este cu atat mai mare cu cat perioada cu care ne confruntam in prezent demonstreaza necesitatea exploatarii la maximul posibil a capacitatilor de productie de energie , in special din surse regenerabile, in scopul asigurarii securitatii energetice intr-un mod efficient si fara impact asupra mediului.

Recomandam colaborarea cu Innovation Norway tuturor companiilor care au posibilitatea implementarii de investitii care sa contribuie la producerea de energii regenerabile, eficientizarea consumului de energie si protejarea mediului inconjurator.